De 10 succesfactoren van onze topsporters op de Olympische Spelen

 

Het schaatsen op De Olympische spelen, het is weer een traktatie vol emoties en levenslessen.

Afgelopen weekend was al genieten met ONZE Nederlandse schaatsers. Intens genieten. Meeleven. Het voelen van de spanning. Ik hou er van! Gisteren mochten we weer meekijken, met de 1500 meter van de dames.

Mijn respect voor de gedrevenheid van de sporters is enorm, wat een moedige, kwetsbare maar “coole” keuze om je te wagen aan een doel met zoveel risico’s. Zo’n lange periode zetten ze alles opzij, gaat alle tijd en aandacht naar dat ene doel dat door honderdste en zelfs duizendste seconden wordt bepaald.

Het viel mij op dat het commentaar dat de sporters geven, voor en na de wedstrijd super leerzaam is. Door het bondige karakter van de interviews rondom de wedstrijden, leggen zij kraakhelder uit hoe ze daar zijn gekomen. Zij geven ons de ins- en outs van succes in een notendop cadeau. Mocht het jou niet zijn opgevallen, ik neem je graag mee in deze 10 succesfactoren van onze Nederlandse schaatsers:

 1. Focus: Alle schaatsers geven ze aan dat focus hen daar heeft gebracht. Ieder moment ging hun aandacht en tijd afgelopen jaren uit naar dit doel.
 2. Doel: Het doel is helder, daar kan geen verwarring over bestaan. Voor de een is het meedoen (met een droom naar een podiumplek), voor de ander een gegarandeerde podiumplek of gewoon lekker gewaagd; ik kom hier voor GOUD. Heldere doelen zijn essentieel voor focus en voor het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten.
 3. Lef: Ze hebben allemaal het lef om het aan te gaan. Superstoer om jezelf zo’n hoog doel op te leggen.
 4. Ken jezelf: ze kennen zichzelf goed. Ze weten welke voorbereiding goed voor ze werkt. Mentaal en fysiek kennen ze zichzelf. Ze erkennen het verband en belang tussen deze twee. Dan doen ze er allemaal even bij hè… ze weten de ideale verhoudingen voor zichzelf van rust en inspanning. Van energiegevers en energietrekkers. Van voeding en verbranding. Van ontspanning en opperste concentratie. Ze spreken er over alsof het niets is, als ze terugblikken op de resultaten. Terwijl ik overtuigd ben dat dit een kritische succesfactor is, waar menigeen zoveel van kan leren om de kwaliteit van je leven te verbeteren.
 5. Kies voor jezelf: Topsporters op dat niveau krijgen respect. Maar ze dwingen het ook af, ze kiezen voor zichzelf. Zonder zich te laten beïnvloeden door opvattingen van de buitenwereld. Zonder schaamte. Met alle kwetsbaarheid. Mooi om bij de dames te zien hoe zij, ieder voor zichzelf, hebben gekozen voor hun ideale voorbereiding. Op gevoel. Wie, wat en waar kon ze verder helpen? Keuze maken en doen! geen twijfel meer en focus op je doel.
 6. De coach: Zonder coach geen groei. De coach houdt overzicht, geeft inzicht, bewaakt de voortgang, creëert de beste omstandigheden en brengt je verder dan dat je alleen kan komen. Persoonlijk. Individueel. Alles in het kader van dat ene doel. Deze samenwerking zorgt voor groei. In de sport heel normaal. In het bedrijfsleven en persoonlijke ontwikkeling helaas nog niet. Een coach is er om het grotere potentieel van jou zichtbaar en bereikbaar te maken.
 7. Accepteren: Om zo ver te komen, hebben ze ook veel dingen moeten laten. Hebben ze ook veel hobbels moeten nemen. Hebben ze ook veel teleurstellingen moeten verwerken. Dit realiseren ze zich. Dit accepteren ze. Vooraf. In het moment. En achteraf. Niet er tegen vechten, maar accepteren. Dit geeft hen de veerkracht om door te gaan voor zulke topprestaties.
 8. Visualiseren: In de sport is visualisatie een veel gebruikt ‘instrument’ om effectief te trainen. Met een visualisatie beeld je de gewenste situatie (of handeling) al in. Visualisaties van podiumplekken, eindtijden en ritten heb ik al voorbij horen komen bij het commentaar van de schaatsers! Visualiseren van een optimale uitkomst van een wedstrijd, gekoppeld aan een positief gevoel, verhoogt het vertrouwen in je eigen kunnen. Als je jezelf al in gedachten goed hebt zien presteren, is het veel makkelijker om dit ook voor elkaar te krijgen! Ik geloof heilig in de kracht van visualisaties. Yess, wat ben ik blij om deze ook in dit lijstje te mogen kunnen benoemen! Probeer het zelf ook eens. Het werkt!
 9. Loslaten: De een heeft angst om te falen. De ander voelt de druk om te presteren. Maar ook het loslaten van de hobbels. Loslaten is belangrijk. Focus blijven houden op het doel. Je niet laten afleiden door randvoorwaarden. Wüst kon niet lekker voorbereiden op de 1500 meter. Bij het trainen was de baan te druk. Ze kon niet trainen zoals ze wilde trainen. Het Olympisch dorp is niet optimaal. Ze accepteert het en kon het daardoor loslaten. Het staat haar prestaties niet in de weg. De kracht van loslaten van randvoorwaarden en het blijven focussen op het grote doel is zo belangrijk voor succes.
 10. Emotie: Wat een emoties komen er los. Van blijdschap en teleurstelling. Als je op hoog niveau het spel speelt, geef je veel. Als je veel geeft, zitten daar emoties bij. We mogen ze zien, na elke rit weer. De ontlading. Emotie geeft het succes een andere lading. Ik hou er van. Doe wat je voelt en voel wat je doet. Met een lach en met een traan. De pieken en de dalen. En neem het mee voor je volgende avontuur.
  Ken jezelf voor meer succes 😊

Bovenstaande 10 succesfactoren hoor, zie en voel ik steeds weer rondom het schaatsen. Ik hoop jij nu ook! En trek deze levenslessen eens door. In je werk. En privé Wat kan jij er mee? Wat ga jij er mee doen? Wat pas jij al toe? En wat nog niet?

Wil je het ook ervaren? Komende dagen staan deze schaatsritten nog op de planning:

dinsdag 13 februari 2018             12.00 uur – 13.50 uur     1500 meter mannen

woensdag 14 februari 2018         11.00 uur – 12.45 uur     1000 meter vrouwen

donderdag 15 februari 2018        12.00 uur – 14.10 uur     10.000 meter mannen

vrijdag 16 februari 2018                12.00 uur – 13.35 uur     5000 meter vrouwen

zondag 18 februari 2018               12.00 uur – 14.00 uur     500 meter vrouwen

maandag 19 februari 2018           12.00 uur – 14.00 uur     500 meter mannen

vrijdag 23 februari 2018                11.00 uur – 12.55 uur     1000 meter mannen

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat een cadeau hè dat schaatsen?
Dus genietse nog komende dagen en pak wat mee van deze levenslessen.

En wil je hier verder mee aan de slag? Geloof jij in deze succesfactoren? Kijk dan eens bij mijn programma 4FLO in your life, want in dat programma neem ik je mee om deze succesfactoren toe te kunnen en willen passen in jouw leven!

0 Shares