Passie of angst?

Ik zeg dit nu zo tegen jou… maar op mijn werk hou ik me wel in, hoor…

Letterlijk de woorden van een goede vriendin van mij, zij werkt bij een grote multinational, een bedrijf met gave merken en grote marketingbudgetten waar niks te gek is. Het type bedrijf dat altijd in de top 10 staat van meest gewilde werkgever.

Passie

We zaten lekker op ‘t terras en vol enthousiasme vertelde ze over haar wilde plannen met een merk. Ze struikelde bijna over haar woorden van de snelheid waarmee ze sprak. Heerlijk om naar te luisteren en het klonk mijn inziens ook echt als een goed doordacht en innovatief plan. Wat gaaf en goed van haar dat ze dit heeft bedacht en zoals ze er over sprak zag ik het ook helemaal voor me, mijn enthousiasme groeide terwijl ze doorratelde. Toen ik even adempauze kreeg, en zij ook, doordat ze naar t toilet ging, bedacht ik me; als ze zo terugkomt, wil ik haar meegeven dat ze dit enthousiasme ook echt moet gaan laten zien aan haar collega’s, dan krijgt ze iedereen mee met deze, toch wel totaal andere, aanpak.

Angst

Nog voordat ik dat kon zeggen, ze zat zelfs nog niet eens aan het tafeltje, zei ze… ik zeg dit nu zo tegen jou… maar op mijn werk hou ik me wel in, hoor…

Ik kon mijn oren niet geloven en vertelde haar dat ik haar juist wilde zeggen dat ze met deze passie en het oprechte enthousiasme iedereen zou meekrijgen.

“Ja, dat weet ik wel, maar dat kan echt niet, dan passeer ik die en die en die…”

Nou en?? Dit is wat jij hebt bedacht, waar jij in gelooft, presenteer het in de teamvergadering met deze passie en mensen zullen willen aansluiten bij dit ambitieuze innovatieve plan en je gaan helpen!

Ze keek me vertwijfeld aan… maar ze heeft t gedaan!
Wat een mooie stap, voor haar, voor het team, voor het merk en voor de hele organisatie!

Een typisch voorbeeld van een bedrijfscultuur waarbij passie onderuit wordt gehaald door collega’s die, vanwege hun eigen onkunde en/of angst, anderen ook klein houden.

Je passie durven tonen, je niet laten weerhouden door wat anderen van je denken zijn voorbeelden van authentiek gedrag.

0 Shares