3 stappen voor jouw zoektocht naar geluk
06 april 2020 
4 min. leestijd

3 stappen voor jouw zoektocht naar geluk

De zoektocht naar geluk

We willen allemaal gelukkig zijn. Toch hebben we allemaal een andere definitie voor geluk. Wat mij gelukkig maakt, maakt jou niet per definitie ook gelukkig.

We hebben dus allemaal verschillende ideeën over wanneer we nou écht gelukkig zijn. Veel gehoorde ideeën zijn:

 • Als ik slank ben
 • Als ik een relatie heb
 • Als je een goede opleiding hebt afgerond
 • Als ik een eigen plekje / huis heb
 • Als ik een goede baan heb of die ene functietitel
 • Als ik een fijne vriendengroep heb
 • Als ik vrije tijd heb
 • Als ik succesvol ben
 • Als ik rijk ben
 • Als ik kan reizen

Wat is geluk?

Waarschijnlijk is bovenstaande wel herkenbaar en heb je minimaal 2 van deze doelen nagestreefd. Toch zijn dit oppervlakkige geluksvormen. Pellen we dit echter af en gaan we dieper kijken naar wat gelukkig zijn écht betekent, dan is dat voor de meeste mensen:

 • Harmonie
 • Zingeving
 • Voldoening
 • Balans
 • Veiligheid
 • Liefde

Dit zijn behoorlijke containerbegrippen maar dit is waar het uiteindelijk écht om gaat als we doorvragen. Waarbij HARMONIE het grote geluk in zich heeft, als we hierop doorvragen. Harmonie is dan ook weer de samenvatting van de andere gelukmakers.

En geloof mij… ik heb zo ongeveer alles nagestreefd wat me gelukkig zou kunnen maken. In dit laatste rijtje zit het geluk, kan ik concluderen. Niet in het eerste rijtje.
Kan je dan vanaf nu gaan denken… ik streef alleen nog maar harmonie na want dan ben ik gelukkig?
Nee, was het maar zo simpel!

Hoe dan wel? Ik deel graag mijn 3 stappen voor geluk.

KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.

Wellicht heb je deze termen al vaker voorbij zien komen bij mijn posts op social media.

Met deze 3 stappen leer je wat geluk voor jou is. En hoe je dat kan bereiken. Hierbij is de wil ook essentieel, de drive dat je dat gaat doen waarvan jij hebt ontdekt dat goed voor jou is. Als je écht weet wat je wilt, heb je het lef om dat te gaan doen, ongeacht de mening of verwachtingen van je omgeving. Nog mooier, vaak wordt het een proces dat je juist in verbinding en dus harmonie met je omgeving kan doen. Persoonlijk Leiderschap noemen we dit proces.
Het aanhouden van de beschreven volgorde is essentieel. Laat me jou meenemen is de 3 stappen naar jouw geluk.

Stap 1: KEN JEZELF

Door jezelf te kennen, schiet je niet (meer) met hagel op zoek naar de oppervlakkige vormen van geluk. Door jezelf te kennen, ontdek je wat je écht wilt en bereik je de diepgang van jouw geluk. Jezelf leren kennen is een gaaf, leerzaam proces van zelfreflectie. Je waarden, je drijfveren, je overtuigingen, je intuïtie en je talent ontrafelen. Ontdekken waar jij vlinders van in je buik krijgt.

Stap 2: BEN JEZELF

Velen van ons hebben minimaal 2 van de oppervlakkige geluksvormen zoals de afgeronde opleiding, het huis of de mooie reis nagestreefd.

“Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak” zei iemand ooit tegen mij.

Nou inderdaad, het geluksgevoel is zo kort, gelijk knaagt het onbehaaglijke gevoel weer, het verlangen naar iets nieuws. En dan kijk je om je heen, wat anderen doen of hebben en hop… er is weer een nieuw verlangen naar een oppervlakkig geluk. Dit kan jaren zo door gaan. Het houdt niet op, er is altijd iets mooiers. Ondertussen bekruipt ook het gevoel van eenzaamheid, er toe willen doen… Uitputtend is het en het maakt niet gelukkig. Nou, heel soms, maar dan wel heel kort. Het is nooit genoeg.

Wat wel gelukkig maakt is om dat na te streven waar jij die kriebel van in je buik krijgt. Dat wat jou echt heel blij maakt. Dat wat volledig past bij jouw waarden, drijfveren. Dat wat jouw talent is. Dat waardoor jij er toe doet. Gewoon jij. Gewoon unieke jij! Het fijne is dat dit heel makkelijk gaat. Het is zelfs vaak zo dichtbij, dat je het zelf niet ziet. Jouw kriebel-gevende verlangen is niet vermoeiend, maar geeft energie. En voldoening! Niet eventjes, maar continu.

Er zijn echter 3 drempels die jou tegenhouden om te gaan doen wat je écht wilt.

 1. de mening van anderen. Wat zullen zij er wel niet van zeggen?
 2. de angst dat je een ander teleurstelt.
 3. de angst dan je het niet kan. (inclusief dat je er niet van kan leven)

Deze 3 drempels vereisen slechts één kleine stap. Eén eerste kleine stap. BEN JEZELF. betekent uit je comfortzone stappen, in kleine stappen.
We zijn zo gewend om grote stappen te zetten, recht op het einddoel, maar BEN JEZELF. is een verzameling van kleine stapjes, met steeds weer een aanvulling op KEN JEZELF.

Heb je eerder naar de oppervlakkige stappen van geluk gestreefd dan nam je vaak een grote stap
naar je einddoel. Het was alles of niets. Ja of Nee. Slagen of Falen. Dit is de oorzaak van de 3 drempels.

Persoonlijk Leiderschap is dit proces. Daarin kan je niet falen. Het is van jou. Jij hebt het bedacht. In dit proces kan je ook met hobbels en teleurstellingen dealen. Als je jezelf goed kent, dan kan, durf en wil je dit proces aangaan. Niet meer ongeduldig en met (té) grote stappen maar geduldig in het proces, want dat is al een doel op zich.

Stap 3: LEEF JEZELF

Maximaal gelukkig leven, ontdaan van de ongeduldige zoektocht naar oppervlakkige geluksvormen. Er is rust. Er is zingeving. Je doet wat je echt wil. Er is harmonie. Met links een rechts altijd nog een kink in de kabel. Hier weet je mee te dealen vanuit je zelfkennis. Je bent jezelf. Je staat ergens voor. Je hebt je eigen visie. Je eigen ideeën. Dit leef je na. Dit leef je voor. En vanuit deze levenswijze kan een mooi huis, een slank lijf of veel reizen wel gelukkig maken.
Omdat je beseft dat deze geluksvormen niet hét doel in het leven zijn, maar het leven voor jou wellicht wel heel aangenaam maken.

KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.
Is het makkelijk? NEE
Is het het waard? DUBBEL EN DWARS!

liefs Martine

Als je dit interessant vindt, lees dan ook deze blogs:

Perfectionisme. Een kracht of een blokkade? 5 tips voor de perfectionist.

Doe maar gek! Dan doe je al gewoon genoeg.

#No filter. #No mask

Persoonlijk Leiderschap Martine Jacobse

Over de schrijver
Jarenlang heb ik management functies bekleed bij gerenommeerde bedrijven. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor sales. Mijn eigen-wijze manier van sales zorgde voor verbinding en vertrouwen met de klanten. Mijn betrokkenheid, het meedenken en het realiseren van het beloofde resultaat kan ik nu nog persoonlijker neerzetten in mijn eigen bedrijf.In mijn laatste baan ontdekte ik dat mijn enthousiasme, inzichten en handige methodieken het verschil maakte voor menig medewerker, daar ontdekte ik mijn talent om mensen "aan" te zetten. Hoe gaaf is het om dit nu te combineren met mijn kennis over Persoonlijk Leiderschap?The switch naar het ondernemerschap zorgt dat ik alle focus kan geven aan persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie. Afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in trainingen om dit nog beter, toegankelijker en diepgaander te maken.De naam 4FLO was snel verzonnen. Flow is het resultaat van KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.Niks zweverigs, gewoon een heel concreet resultaat van mijn programma's. In flow is er harmonie, rust en evenwicht in je leven. Dat is het tegenovergestelde van strijd, onrust en disbalans in je leven. Daarnaast staat het voor mij voor: Freedom for everyone. Live yourself, know yourself, be yourself. Own it & have fun!“Met 4FLO draag ik bij aan een wereld waarin je jezelf kan, wil én durft te zijn! Mijn trainingen zetten jou "aan", geven inzicht en ontwikkelen het lef om te groeien in jouw Persoonlijk Leiderschap. Zodat authentieke onbevangenheid ook voor jou de nieuwe standaard is!”
Reactie plaatsen