Waarom een coach je kan helpen, het verhaal van Steijn
06 april 2020 
3 min. leestijd

Waarom een coach je kan helpen, het verhaal van Steijn

Als je hem net kent, denk je gelijk, leuke gast, goed voorkomen en vlotte babbel.

Hij, laat ik hem voor het gemak in deze blog Steijn noemen, zit in mijn Online Academy 4FLO en was hier in eerste instantie wat sceptisch over. Steijn werkt bij een bedrijf, dat mijn programma inzet om de buitendienst te trainen in Persoonlijk Leiderschap. Steijn had geen coach nodig, Steijn had geen problemen dus de toegevoegde waarde van een coach was hem volkomen onduidelijk. Steijn deed de trainingen braaf mee en met zijn vlotte babbel kletste hij zich wel door de coachcalls heen. Dacht hij.

Steijn had al behoorlijke ervaring in de markt en een groot netwerk. Steijn zat eigenlijk wel veilig want hij weet altijd net even meer dan zijn collega’s. Steijn vond het tijd voor een volgende stap. Dacht hij.

Wat dacht Steijn?

Steijn had ook wel een eigen visie op de marktbewerking en was hier al meerdere keren over begonnen tegen zijn leidinggevende. Hij wist precies wat er anders kon. Beter. Niet alleen voor hem, maar voor iedereen. De ondernemers in de markt, voor marketing, voor de hele salesclub en dus ook voor de volumes. Dacht hij.

Zijn leidinggevende luisterde en vond het interessant. Dun, soms wat vaag maar de kern leek interessant dus hij vroeg Steijn om het even op papier te zetten. Precies in die dagen, dat Steijn worstelde met het op papier zetten, hadden we een coachcall. Gedreven vertelde hij over zijn move, dat hij zijn ideeën had geuit en dat hij dit op papier mocht zetten. Wat gaaf! Uiteraard stimuleer ik alle mogelijke vormen van initiatief. Ik vroeg hem hoe hij dat ging aanpakken, wat ging hij opschrijven? Welke invalshoek zou hij nemen? Dat zou allemaal wel goedkomen. Hij had het precies in zijn hoofd, ‘t was een kwestie van op papier zetten. Dacht hij.

En toen, toen zag ik een scheurtje in zijn masker. Hij keek weg. Hij twijfelde. Hij herpakte. Hij kon het allemaal wel alleen, besloot hij in zijn hoofd. Wat moet ik nou met een coach, dacht hij wederom. Dit was geen probleem, hij kon dit. Alleen. Alle eer naar hem. Dan, dan, zouden ze zien wat hij werkelijk in zijn mars had. Dan kon hij doorgroeien, iets wat hij al zo lang wilde. Dacht hij.

Ik zag aan hem het allemaal voorbijflitsen in enkele seconden. De twijfel. Het verlangen. De aanname. De daadkracht.

Mijn hulp

Het enige dat ik zei was: Ik kan je helpen, zou je mijn hulp willen?

Steijn twijfelde weer. Waarmee dan? vroeg hij me.

Ik kan kennis met je delen. Ik kan je vragen stellen. Ik kan je vertellen hoe je dat het beste in een plan kan verpakken. Zeg het maar.

Steijn zei gelukkig: “Ja, is goed”

“Wat heb je al” vroeg ik?

“Ik heb het helemaal in mijn hoofd maar nog niks op papier.”

Het werd een hele leuke coachcall. Een soort werk-call. Een oud actieplan format deed ineens weer dient. Er ging een wereld voor hem open. Dat de interne impact zo groot was, wist hij nog niet. S avonds laat stuurde hij een bericht. : ik dacht dat ik het allemaal wel wist. Maar er is een wereld
voor me opengegaan. Wat gaaf is dit! Kijk je nog een keer mee voordat ik het verstuur?

Steijns Plan

Steijns plan is grotendeels meegenomen in de strategie 2020. Hoe cool is dat!

Steijn denkt nu anders, in de volgorde van het actieplan.
Steijn heeft nu een vlotte én inhoudelijke, babbel, ook zijn netwerk merkt dit.
Steijn neemt de “beslisser” als doelgroep van een plan in plaats van zichzelf.
Steijn weet dat zijn kunde optimaal tot zijn recht komt als hij verbindt met anderen deskundige collega’s.
Steijn heeft een realistisch beeld van de impact van veranderingen.
Steijn ervaart meedenken van een ander niet meer als kritiek maar als hulp.
Steijn wilde wel een volgende stap en heeft nu helder welke stap dat is.
Steijn had nooit gedacht zo’n grote groei te kunnen realiseren in amper 3 maanden tijd.
Steijn staat op het lijstje van potentiële doorgroei kandidaten.

Ik ben trost op Steijn. Dat hij zich open heeft gesteld. Hierdoor heeft hij zijn talent kunnen ontdekken en kan hij zijn ambities gaan waarmaken. Van losse flodders naar doelgericht de regie in handen nemen. Love it!

Voor mij zijn dit de leukste deelnemers, ik weet precies wanneer het moment is dat ik hem “aan” kan zetten en dan… als ze eenmaal “aan” staan, dan gaat het zo ongelooflijk snel.

Hou Steijn in gedachten als je denkt het allemaal wel te weten en te kunnen.

Over de schrijver
Jarenlang heb ik management functies bekleed bij gerenommeerde bedrijven. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor sales. Mijn eigen-wijze manier van sales zorgde voor verbinding en vertrouwen met de klanten. Mijn betrokkenheid, het meedenken en het realiseren van het beloofde resultaat kan ik nu nog persoonlijker neerzetten in mijn eigen bedrijf.In mijn laatste baan ontdekte ik dat mijn enthousiasme, inzichten en handige methodieken het verschil maakte voor menig medewerker, daar ontdekte ik mijn talent om mensen "aan" te zetten. Hoe gaaf is het om dit nu te combineren met mijn kennis over Persoonlijk Leiderschap?The switch naar het ondernemerschap zorgt dat ik alle focus kan geven aan persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie. Afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in trainingen om dit nog beter, toegankelijker en diepgaander te maken.De naam 4FLO was snel verzonnen. Flow is het resultaat van KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.Niks zweverigs, gewoon een heel concreet resultaat van mijn programma's. In flow is er harmonie, rust en evenwicht in je leven. Dat is het tegenovergestelde van strijd, onrust en disbalans in je leven. Daarnaast staat het voor mij voor: Freedom for everyone. Live yourself, know yourself, be yourself. Own it & have fun!“Met 4FLO draag ik bij aan een wereld waarin je jezelf kan, wil én durft te zijn! Mijn trainingen zetten jou "aan", geven inzicht en ontwikkelen het lef om te groeien in jouw Persoonlijk Leiderschap. Zodat authentieke onbevangenheid ook voor jou de nieuwe standaard is!”
Reactie plaatsen