Perfectionisme. Een kracht of een blokkade? 5 tips voor de perfectionist.
23 september 2020 
4 min. leestijd

Perfectionisme. Een kracht of een blokkade? 5 tips voor de perfectionist.

“Wat zijn je sterke eigenschappen?” vroeg de recruiter aan mij.
“Perfectionisme!” vertelde ik vol trots.

Daarna zette ik mijn sterke eigenschap kracht bij door voorbeelden te noemen waaruit bleek dat ik een échte perfectionist was zoals hoeveel zorg ik kon besteden aan de lay-out en dat een spelfout voor mij een ramp was die ik altijd zou willen voorkomen.

Ineens dacht ik weer aan dit sollicitatiegesprek van bijna 20 jaar geleden. Ik ben het niet geworden.
Perfectionisme. Is dat een kracht of een blokkade?

Wat is een ramp?

Ineens dacht ik ook aan een gesprek met mijn allereerste coach, 13 jaar geleden. Zij vroeg mij te omschrijven wat een ramp was. Nou, dat was simpel om te beantwoorden: een spelfout in een mail naar een klant is een regelrechte ramp!

Zij viel stil.

Zij vroeg mij nog een keer te omschrijven wat een ramp was.

Ik viel stil.

Twijfelend vroeg ik: Bedoel je met een ramp bijvoorbeeld de Tsunami in Azië?

Ik viel weer stil.
Het kwartje was gevallen. Een spelfout is geen ramp… ik zag het verkeerd. Mijn grote rem was mijn oog voor perfectie.

Ik ben zo dankbaar dat ik in 2007 al mocht ontdekken dat perfectionisme een blokkade is voor vooruitgang, plezier en moeiteloos functioneren en door het leven gaan.

Direct volgde mijn tweede eye-opener over perfectionisme

Het kwartje was gevallen dus ik vertelde direct vol trots en met een overdosis enthousiasme aan mijn toenmalige werkgever dat ik een geweldige ontdekking had gedaan.

“Ik wás een perfectionist en dat ging ik loslaten!”

Hij bevestigde me dat dat heel goed voor me zou zijn en gaf me de volgende eye-opener.

“Jij verliest 90% van je energie aan die laatste 10% van de details om een resultaat te bereiken van 110%.
Je krijgt veel meer gedaan als je die details laat vieren want je werk is dan nog steeds 100%.
Stel dat je die 90% van je energie inzet op het creëren van de beweging in plaats van de details en nog maar 10% aan de details besteedt. Dan ga je écht van betekenis zijn.”

BAM! Ik viel weer stil.
Het was een klap in mijn gezicht. Maar wel de klap die ik nodig had.

Ik volgde het op en het resultaat loog er niet om! Ik kreeg veel meer gedaan!

Vaak hoor ik mensen vol trots spreken over perfectionisme. Ik zie het echter als een blokkade. Perfectionisme is een doorgeschoten nauwkeurigheid, maar het is vooral de angst voor afwijzing, de angst om niet goed genoeg te zijn, de angst om te falen. Mijn alarmbellen gaan dan ook direct af als deelnemers aan mijn programma’s me trots vertellen dat ze perfectionist zijn.

Overigens is perfectionisme niet van de één of andere dag op te lossen. Het is een proces.
Graag deel ik mijn 5 meest waardevolle tips voor de perfectionist in jou.

5 tips voor de perfectionist

Mijn 5 tips om je perfectionisme te doorgronden:

TIP 1. Lees mijn eye-opener nog eens goed

Jij verliest 90% van je energie aan de laatste 10% van detailsom een resultaat te bereiken van 110%.
Je krijgt veel meer gedaan als je de details laat vieren.
Stel dat je die 90% van je energie inzet op het creëren van de beweging in plaats van de details en nog maar 10% aan de details besteedt, dan ga je écht van betekenis zijn.

Als je merkt dat deze uitspraak jou ook een nieuw inzicht geeft, of zoals bij het bij mij voelde als een klap in mijn gezicht, pak dit dan als houvast om naar te streven. Groei start met inzicht.

TIP 2. What if…

Onderzoek bij jezelf wat het ergste is dat er kan gebeuren als het resultaat niet perfect is.
Geef deze vraag verdieping door je antwoord te toetsen aan logica;
1) Is het waar wat je denkt?
2) Is het logisch?
3) Geldt dit voor iedereen?

Met deze vragen leer je relativeren. En weet je rampen te onderscheiden van spelfouten 🙂

TIP 3. Werk slimmer in plaats van harder

Waarschijnlijk ben je zo snel in de basis van je werk dat je geroutineerd aan de slag gaat bij een nieuwe taak of opdracht. Bij de laatste 10% komt je perfectionisme ineens om de hoek en verlies je tempo. Probeer dat voor te zijn.

Formuleer voordat je start het beoogde eindresultaat.

Ga daar minstens 3 keer met de kaasschaaf over en kijk of je met het afgeslankte resultaat nog steeds je doel kan behalen.

Go for it!

TIP 4. Vraag hulp

Vraag iemand met wie je nauw samenwerkt of leeft om hulp.
Jouw prestatieniveau ligt zo hoog, en dat voelt voor jou zo gewoon, dat een ander je kan helpen

  1. om tip 2 realistisch af te pellen
  2. en tip 3 toe te passen
  3. om je te waarschuwen als je doorschiet in de details

Hulp vragen is moeilijk. Een meekijkend oog is lastig. Je struggles delen is kwetsbaar en vergt veel moed.
Je bent nu geneigd deze tip niet te gaan toepassen. Trap niet in deze valkuil.
Deze tip is juist de belangrijkste. Hiermee ga je op een milde manier naar de kern van je perfectionisme, doordat je dwars in je angst om te falen gaat staan. Doe het!

TIP 5. Rust, volharding en evaluatie

Perfectionisme is een diepgewortelde eigenschap die je niet van de een op andere dag kwijt bent. Geloof me dat het geen sterke eigenschap is maar een blokkade.

Start rustig met voorgaande tips, het helpt om te starten met kleine, makkelijke taken of taken waarop het voor jou minder rampzalig voelt om te “falen”. Pas de tips toe op steeds meer complexe taken of belangrijkere resultaten.

Zet de komende 8 weken elke week een momentje in je agenda om je voortgang te evalueren. Je kan je groei alleen maar meten ten opzichte van een tijd geleden. Jezelf vergelijken met een ander heeft geen zin. Laat alle aandacht naar jouw proces gaan en voor je het weet, doe je moeiteloos én met veel meer plezier tien keer zo veel in dezelfde tijd.

Veel plezier met je Persoonlijk Leiderschap!

Martine

Vind je deze BLOG interessant?

Lees ook:
3 stappen voor jouw zoektocht naar geluk

#No filter. #No mask

Hoe actief is jouw scanner?

Waarom een coach je kan helpen, het verhaal van Steijn

Doe maar gek! Dan doe je al gewoon genoeg.

Persoonlijk Leiderschap Martine Jacobse

Over de schrijver
Jarenlang heb ik management functies bekleed bij gerenommeerde bedrijven. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor sales. Mijn eigen-wijze manier van sales zorgde voor verbinding en vertrouwen met de klanten. Mijn betrokkenheid, het meedenken en het realiseren van het beloofde resultaat kan ik nu nog persoonlijker neerzetten in mijn eigen bedrijf.In mijn laatste baan ontdekte ik dat mijn enthousiasme, inzichten en handige methodieken het verschil maakte voor menig medewerker, daar ontdekte ik mijn talent om mensen "aan" te zetten. Hoe gaaf is het om dit nu te combineren met mijn kennis over Persoonlijk Leiderschap?The switch naar het ondernemerschap zorgt dat ik alle focus kan geven aan persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie. Afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in trainingen om dit nog beter, toegankelijker en diepgaander te maken.De naam 4FLO was snel verzonnen. Flow is het resultaat van KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.Niks zweverigs, gewoon een heel concreet resultaat van mijn programma's. In flow is er harmonie, rust en evenwicht in je leven. Dat is het tegenovergestelde van strijd, onrust en disbalans in je leven. Daarnaast staat het voor mij voor: Freedom for everyone. Live yourself, know yourself, be yourself. Own it & have fun!“Met 4FLO draag ik bij aan een wereld waarin je jezelf kan, wil én durft te zijn! Mijn trainingen zetten jou "aan", geven inzicht en ontwikkelen het lef om te groeien in jouw Persoonlijk Leiderschap. Zodat authentieke onbevangenheid ook voor jou de nieuwe standaard is!”
Reactie plaatsen