Rebels zijn, is dat positief of negatief?
05 maart 2021 
3 min. leestijd

Rebels zijn, is dat positief of negatief?

Het oordeel van ‘rebels zijn’

Het laatst zei iemand een beetje gekscherend tegen mij: Jij bent wel een beetje rebels he?
Ik glimlachte en maakte het klein op dat moment.

Het “oordeel” bleef hangen. Rebels? Ik? Ik maak geregeld krachtige, eigenwijze keuzes maar is dat rebels?

Wat is ‘rebels zijn’ dan eigenlijk?
En associeer ik dat met iets positiefs of iets negatiefs?

Tijd om op onderzoek uit te gaan!

De definitie van een rebel ~ rebelleren ~ rebels zijn

Wat is dat dan eigenlijk, een rebel zijn?

Laat ik beginnen met wat definities van de meest bekende woordenboeken;

Een rebel  is :

  1. ‘Iemand die zich verzet tegen het heersende gezag’
  2. ‘Iemand die tegen het gevestigde gezag in opstand komt’
  3. ‘Opstandig iemand’

Uit deze definities komt vooral de verwerping en de opstandigheid  naar voren.

Voor mij persoonlijk niet iets dat me energie geeft, niet iets dat ik als positief beschouw en niet iets dat ik bij voorkeur opzoek!

Ik loop er ook niet voor weg als er geen andere optie is of als mijn “opstand” écht het verschil zou maken voor mij persoonlijk of een groter algemeen goed, maar over het algemeen is het dus niet iets voor mij.

Na het lezen van deze definities weet ik dan ook dat ik volgens de officiële definities geen rebel ben.

Mensen die focus hebben op verzet en opstandigheid zijn voor mij ook geen inspirators.
Mijn voorkeur gaat uit naar mensen die ergens voor staan, die op komen dagen in datgene dat zij belangrijk vinden zonder dat zij daarmee anderen of andere ideeën bekritiseren.

Dat lees ik niet terug in bovenstaande definities, ik lees vooral het verzet en de opstand en mis de toevoeging van eigen ideeën.

‘To be a rebel’  inspireert

Tegelijkertijd heb ik wel een t-shirt met REBEL op de voorzijde, en ja, ik heb ook een paar t-shirts van het merk Colourful Rebel. Deze t shirts zijn niet bijzonder, gewoon effen, maar heb ik ooit gekocht door de aantrekkingskracht van het merk, de merknaam. In de volksmond lijkt REBEL dus wel een andere betekenis te hebben.
Ik vind het ook gaaf als een bedrijf in zijn vacature tekst iets heeft staan zoals : Ben jij de Sales Rebel die wij zoeken? Ik proef dan iets van lef, van buiten de gebaande paden durven treden.

De volgende eigenschappen associeer ik met rebels zijn / rebelleren / een rebel:

  • Een rebel volgt niet perse de massa
  • Een rebel heeft eigen ideeën
  • Een rebel blijft bij zijn/haar eigen gevoel
  • Een rebel is niet bang om anders te zijn

Voor mij betekent het dus niet de opstandigheid. Van mij mag iedereen doen wat hij wil.
Voor mij betekent rebels zijn veel meer bij jezelf blijven. Uitdragen waar jij voor staat. Op komen dagen met dat wat jij belangrijk vindt! Ongeacht wat de massa doet, vindt of denkt.

leiderschap dertiger

Leadership on Sneakers

De eerder genoemde opmerking was overigens naar aanleiding van mijn label Leadership on Sneakers.

Dit zou je rebels kunnen opvatten als een verzet tegen bijv. de nette pakken en leren schoenen maar mijn intentie is de vrijheid en de grootsheid van een ieder aan te wakkeren.

Het is dus ook maar net door welke bril je naar het leven kijkt.

Met Leadership on Sneakers inspireer ik millennials om leiderschap te nemen over hun eigen leven door zichzelf te ontwikkelen.

Op hun eigen manier;

 

Fun.

Concreet.

Actie.

Just do it your way!

 

Veiligheid

Hiervoor is veiligheid nodig.
Ik geloof niet dat je veiligheid creëert door in opstand te komen.
Of door andere visies klein te maken, af te kraken of te negeren.

Ik geloof dat je veiligheid creëert door acceptatie.
Door een ieder in zijn waarde te laten. In mening, in woorden, in gevoel.

Dat vraagt geen opstand of verzet maar openheid en acceptatie.

Er is genoeg ruimte voor ons allemaal, als we kunnen geven en nemen.
Leiderschap wordt mijn inziens gevormd door zelfkennis, door onbevangenheid, door de ruimte om ons eigen pad te mogen, kunnen en willen volgen in ons leven.

Ik inspireer jonge talenten om op te staan en te zeggen:

Dit ben ik!

Dit vind ik belangrijk.

Dit zijn mijn waarden en dit is mijn goud!

 

En schijnbaar is dat toch een beetje rebels volgens de gevestigde orde of het heersende gezag.

 

Onbevangen groet,

 

Martine

leadership on sneakers

 

Over de schrijver
Jarenlang heb ik management functies bekleed bij gerenommeerde bedrijven. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor sales. Mijn eigen-wijze manier van sales zorgde voor verbinding en vertrouwen met de klanten. Mijn betrokkenheid, het meedenken en het realiseren van het beloofde resultaat kan ik nu nog persoonlijker neerzetten in mijn eigen bedrijf. In mijn laatste baan ontdekte ik dat mijn enthousiasme, inzichten en handige methodieken het verschil maakte voor menig medewerker, daar ontdekte ik mijn talent om mensen "aan" te zetten. Hoe gaaf is het om dit nu te combineren met mijn kennis over Persoonlijk Leiderschap? The switch naar het ondernemerschap zorgt dat ik alle focus kan geven aan persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie. Afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in trainingen om dit nog beter, toegankelijker en diepgaander te maken. De naam 4FLO was snel verzonnen. Flow is het resultaat van KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF. Niks zweverigs, gewoon een heel concreet resultaat van mijn programma's. In flow is er harmonie, rust en evenwicht in je leven. Dat is het tegenovergestelde van strijd, onrust en disbalans in je leven. Daarnaast staat het voor mij voor: Freedom for everyone. Live yourself, know yourself, be yourself. Own it & have fun! “Met 4FLO draag ik bij aan een wereld waarin je jezelf kan, wil én durft te zijn! Mijn trainingen zetten jou "aan", geven inzicht en ontwikkelen het lef om te groeien in jouw Persoonlijk Leiderschap. Zodat authentieke onbevangenheid ook voor jou de nieuwe standaard is!”
Reactie plaatsen