11 tips om video calls minder vermoeiend te laten zijn
24 april 2020 
2 min. leestijd

11 tips om video calls minder vermoeiend te laten zijn

Video calls zijn vermoeiend ténzij je deze tips toepast

Afgelopen week heb ik meerdere malen een vermoeide zucht gehoord rondom de vele video calls.

In het begin van Corona, en dus van de versnelde mega lancering van video conferences / video calls , was je óf enthousiast óf sceptisch.

Na een week of twee kreeg de effectiviteit van video calls de waardering die zij verdient.

En nu, nu ben je het wel een beetje zat om rise en shining de hele dag vidoe calls te doen. Het is zo vermoeiend!

De basis van video calls is niet per definitie ideaal.

Of het nou via Teams, Zoom of andere programma’s is, de basis is hetzelfde en dat is niet altijd ideaal;

 • Het beeld is fel, je ogen raken veel meer vermoeid dan normaal contact
 • De vertraging van verbinding geeft irritatie
 • Er is een beperkt zicht door de camera reikwijdte, dat geeft focus maar is tegelijkertijd benauwend.
 • Het geluid is schel. Je rommelt met de volumeknop van call naar call.
 • Zit je met meerderen in een call dan stem je continu af wie na wie wat kan zeggen, de natuurlijke flow is uit het gesprek

Huh? Ben ik niet enthousiast over video calls terwijl dit mijn core business is samen met mijn Online Academy 4FLO??

Nee hoor! 😊 Ik ben nog steeds voorstander van video-calls.

Het is reuze effectief, tijdbesparend en persoonlijk!

Het is ook veel beter dan het voeren van een conversatie via de mail, waar zo veel in mis kan gaan door het gebrek aan interactie. (Mijn tips voor email-communicatie zal ik nog eens toelichten in een blog)

11 tips om vermoeidheid te voorkomen

De vermoeidheid rondom de video calls is dus heel logisch en met deze tips zorg je dat je de ideale omstandigheden creëert en je de energie zo weer terug hebt:

 1. De lengte van de call; Kijk of een call korter kan dan het standaard tijdspad bij planning, vaak hele en halve uren. Bespreek dit gelijk bij start van de call. 40 minuten is ook een tijd en 50 minuten ook 😊. Hiermee kan je net de tijd winnen om de call gelijk uit te werken of actiepunten direct uit te zetten. Even je ogen en orden rust gunnen.
 2. Probeer dagdelen vrij te houden om ook gewoon je werk te kunnen doen;
 3. Dien je écht bij de call aanwezig te zijn? Of zou jij het ook af kunnen met de notulen?
 4. Over notulen gesproken, houdt iemand bij wat er is besproken en beslist?
 5. Vraag anderen, en geef het voorbeeld door, de beste verbinding te regelen. Het liefste aan de kabel en anders dichtbij de WIFI. Dan draag je bij aan één van de voorwaarden om de flow in video calls te houden.
 6. Vraag anderen, en geef het voorbeeld door, de ouderwetse oortjes in je computer te pluggen zodat de microfoon het geluid een stuk aangenamer maakt voor de anderen.
 7. Vraag anderen, en geef zelf het voorbeeld door, zelf met het gezicht naar het licht toe te zitten zodat er geen zonnestraal uit het scherm van de knalt.
 8. Drink voldoende water, zet een fles naast je beeldscherm. Water geeft energie.
 9. Het is superchill om buiten te zitten, maar als je met 8 man in een call zit, fluiten er zo 24 mussen mee… best vermoeiend. Zorg voor een rustige, stille omgeving.
 10. Plan maximaal 2 calls direct na elkaar, je hebt daarna echt even pauze nodig voor je ogen, oren, benen en billen.
 11. Zorg voor een actieve houding; ik zie wel eens zo’n in-actieve houding… zou je in een vergadering ook niet doen… zit er actief bij, dan straal je ook energie uit naar anderen.

Het is zo simpel en levert zo veel op…

Succes met je video calls!

Martine

PS heb je mijn blog met thuiswerk tips al gelezen? Klik hier

Over de schrijver
Jarenlang heb ik management functies bekleed bij gerenommeerde bedrijven. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor sales. Mijn eigen-wijze manier van sales zorgde voor verbinding en vertrouwen met de klanten. Mijn betrokkenheid, het meedenken en het realiseren van het beloofde resultaat kan ik nu nog persoonlijker neerzetten in mijn eigen bedrijf.In mijn laatste baan ontdekte ik dat mijn enthousiasme, inzichten en handige methodieken het verschil maakte voor menig medewerker, daar ontdekte ik mijn talent om mensen "aan" te zetten. Hoe gaaf is het om dit nu te combineren met mijn kennis over Persoonlijk Leiderschap?The switch naar het ondernemerschap zorgt dat ik alle focus kan geven aan persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie. Afgelopen jaren heb ik flink geïnvesteerd in trainingen om dit nog beter, toegankelijker en diepgaander te maken.De naam 4FLO was snel verzonnen. Flow is het resultaat van KEN JEZELF. BEN JEZELF. LEEF JEZELF.Niks zweverigs, gewoon een heel concreet resultaat van mijn programma's. In flow is er harmonie, rust en evenwicht in je leven. Dat is het tegenovergestelde van strijd, onrust en disbalans in je leven. Daarnaast staat het voor mij voor: Freedom for everyone. Live yourself, know yourself, be yourself. Own it & have fun!“Met 4FLO draag ik bij aan een wereld waarin je jezelf kan, wil én durft te zijn! Mijn trainingen zetten jou "aan", geven inzicht en ontwikkelen het lef om te groeien in jouw Persoonlijk Leiderschap. Zodat authentieke onbevangenheid ook voor jou de nieuwe standaard is!”
Reactie plaatsen